lauantai 3. huhtikuuta 2010

Timi Lexikon

PRIME TIME MUSIC -artistit osa 1

Sain mahdollisuuden haastatella yhtä tämän hetken kuuminta Suomalaisista artistia, Timi Lexikonia. Äärettömän energisestä lavaesiintymisestä tunnettu Timi Lexikon yllätti monet noustessaan uudella singlellään "Reivaa" suoraa Yle X:n soittolistoille. Kyselin vähän mitä uudelta albumilta "Vähät Valitan" tulisi odottaa. Kyselin myös "Reivaa"-sinkusta ja siihen tehdystä videosta, sekä utelin hieman menneistä. Haastattelua tehdessä vakuutuin siitä, että kaveri on äärettömän mukava ja todellinen musiikki-alan ammattilainen, joka todellakin osaa hommansa. Aivan älyttömän tyylikäs video "Reivaa" -biisiin löytyy haastattelun lopusta! Kuka olet, mistä olet ja mitä teet?

- Timi Lexikon, tätä nykyä Helsingissä majaileva 25-vuotias, savolaislähtöinen rap-artisti. Teen hyvää musaa genrerajoista juurikaan välittämättä.

Millainen on Timi Lexikonin normipäivä?

- Tällä hetkellä oon työharjoittelussa Sony Musicilla, joten päivät alkaa kasin maissa herätessä. Suihkun kautta töihin, työmaalla teen hommia Sonyn artistien eteen ja illat paiskin töitä omien musaprojektieni eteen. Kirjoitan biisejä, treenaan keikkoja tai säädän levyn kansia/musavideoprojekteja, milloin mitäkin. Vapaa-aika kuluu useimmiten "änäriä kiesatessa". (NHL:ää pelatessa)

Tässä näinä päivinä pitäis ilmeisesti olla esikoisalbumi "Vähät Valitan" ulkona, millaista materiaalia levy sisältää?

Jatketaanko samalla linjalla, kuin mixtapen kanssa?

- Mixtapen linjasta ollaan menty edemmäs ”omaan suuntaan”, onhan kaikki biitit nyt omia eikä streetstylejä. Biiseissä on vaikutteita niin eri konemusagenreistä kuin perinteisemmästäkin räppi-ilmaisusta. Oon maailman huonoin mies mainostamaan, mutta kuunnelkaa itse ja tutustukaa!

Onko levyllä vierailevia tähtiä maukana?

- Albumin ainoan räp-featin hoitaa Joniveli.

Kuka vastaa levyllä tuotannosta?

- Levy ollaan tehty aika pitkälti Sauna Ent.-porukan kanssa kuten mixtapekin. Biiteistä Sauna Ent.:in Ipan ja Lallen lisäksi vastaa Sauruksen Pike, Prea1 ja Joniveli.

Minkä raidan nostaisit albumilta esille ja miksi?

- Omat suosikit vaihtuvat melkeinpä päivittäin, mutta sinkkubiisi "Reivaan" lisäksi suosittelen kuuntelemaan ainakin "Käsis" ja "Haluanko Tietää" -biisit. Suomen fresheintä soundia ja aivan järettömän kovaa räppiä. Tietysti!

Kenelle levy on suunnattu?

- Hyvästä ja tuoreesta musiikista pitäville. Levyä ei kannata kuunnella kurttu otsassa perinteistä suomiräppilevyä odottaen. Albumi on kokonaisuus hyviä soundeja, monipuolista räppiä ja mahtuupa sinne sekaan vähän laulamistakin. Tekstien aihepiirit liikkuvat kepeästä illanvietosta aina vakavampiin tarinoihin.

Albumilta on myös julkaistu sinkkubiisi "Reivaa", jossa on kertsissä samplattynä Saurusta. Mistä idea biisille lähti? Kerro vähän biisistä.

- Reivaa on Sauruksen Piken tuottama biisi, joka on itse asiassa tehty jo aiemmin kuin Sauruksen Uuteen maailmaan -kappale. Siinähän käytettiin myös tuota "reivaa, reivaa, reivaa"-läppää, ihan tietoisena siitä että minunkin Reivaa-biisi tullaan vielä joskus julkaisemaan. Kyseessä ei siis ole sämple, vaan biisiä äänittäessä Piken päässä syntynyt visio, jonka ympärille rakensin sitten muun kertsin. Ja samaa visiota käytettiin myöhemmin uudestaan myös Saurus-biisissä. Ja mitäpäs sitä hyvää vaihtamaan, heh.

- Tekstiltään ”Reivaa” toimii esittelynä Timi Lexikon-meininkiin ja sen perussanoma kannustaa ihmisiä nauttimaan musiikista ja myös osoittamaan sen. Ihan sama osaatko tanssia vai et, jos tykkäät biisistä, saa silloin reivata mukana. Ja reivaahan ei tarkoita mitään tiettyä tanssiliikettä tms, vaan nimenomaan vapautta päästää itsensä irti musiikin tahtiin.

Biisille on myös tehty musiikkivideo, oliko videon teko millainen prosessi?

- Videolla seikkaillaan näytöstyyliin avaruudessa ja se kuvattiin parissa päivässä green screeniä vasten. Ohjaaja Mikko Mällisen aivan älyttömän jälkityömäärän ja ammattitaidon ansiosta videosta tuli ihan törrrrkeen hieno! Jos ei muuta, niin videon teko oli ainakin opettavainen prosessi, miten aikataulut eivät juuri koskaan pidä. Videon piti alunperin olla valmis tammikuun lopussa, mutta videon valmistumiseen vaaditun työmäärän nähtyäni oon erittäin tyytyväinen, että se on lopulta näytillä nyt huhtikuussa.

Ilmeisesti nyt lähdetään levyn pohjalta myös keikkaileen. Onko Primetimen pojat hustlannut kalenterit täyteen? Missä nähdään Timiä seuraavaksi?

- Tällä hetkellä keikkakalenterin muutamassa merkinnässä näkyy ainakin Pipefestin prepartyt Jämsän Himos Areenalla. Keikat on se mistä nautin kaikista eniten eli ottakaahan Prime Timen Ariin yhteys niin saatte bileisiinne reivaamaan Suomen energisimmän esiintyjän.


Mistä kaikki lähti liikkeelle? Miten päädyit mikin taakse ja valokeilaan?

- Ensimmäiset sanoitukseni muistan kirjoittaneeni joskus ala-asteikäisenä. Yläasteen alussa tuli kuvioihin räppi ja hoppipäissään sitä huomasi oppineensa ulkoa niin Nasin kuin Jay-Z:n biisien sanoja. Siitä oli luonnollinen jatkumo alkaa kirjoittamaan Fintelligenssiä ja Sereä kuulleena omia sanoja suomeksi. Ensimmäinen bändini Wrongones perustettiin kasiluokalla, kun kaveripiiristä löytyi sopivasti pari musiikin tekemisestä kiinnostunutta jamppaa.

Itselle muistuu ainakin tuolta menneisyydestä toi Wrongones biisi mis oli Urbaanilegendakin mukana, tais olla "tää on mun nainen" nimeltää, hyvää kakkaa oli tohon aikaan, eikä edelleenkään flow ja kikkailut kalpene kyllä.

Miten ajauduitte Jonivelin kanssa yhteistyöhön ja Jyväskylään biisejä työstämään?

- Kiitoksia. Se tais mennä niin, että silloin aikoinaan etittiin halvinta, räpin tekoa ymmärtävää studiota semilähellä Juankoskee, josta Wrongones-jäsenet kaikki on kotoisin, ja Jonivelin studio Jyväskylässä nousi esille. Oon ite ollu Joniveli-fani Superstar ep:stä lähtien, joten oli upea tilaisuus päästä äänittämään Wrongones ep:tä juuri hänen kanssaan. Tämä studiokokemus varmaan osaltaan vaikutti myöhempään päätökseeni lähteä opiskelemaan musiikin tuottamista. Jonille vaan paljon terveisiä ja kiitokset, että hän tuli mukaan tälle uudellekin Timi-albumille!

Ilmeisesti Wrongones meisinkien aikaan jäbä myös lähti Virroille kouluun?

Kerro vähän tästä päätöksestä. Miltä tuntui lähteä keskelle ei mitään opiskelemaan? Miltä nyt tuntuu kun Virroilla on ilmeisesti vuodet lusittu, oliko sen arvoista? Lähtisitkö uudestaan reissuun ja suositteletko alasta kiinnostuneita hakemaan Virroille opiskelemaan?

- Pari vuotta tuon Wrongones ep:n tekemisen jälkeen oli tosiaan aika suunnata lukion jälkeisiin opintoihin ja musantekovietti vei mukanaan. Virroilta löytyi amk-tasoinen musiikin tuottamiseen erikoistunut opinahjo, jossa pakollisten amk-kurssien jälkeen keskityttiin käytännössä pelkästään musan tekemiseen. Tosin tulihan siinä rinnalla toki kulutettua aikaa päihtymiseenkin, mutta niin kai mitä tahansa alaa opiskellessa ja krapulahan on tunnetusti luova tila.

- Itselläni ei ollu tuon paikkakunnan pienuuden suhteen mitään ongelmia. Onhan Virroilla kuitenkin, mitä 7000 asukasta ja Juankoskella vain joku 5000. Jälkeen päin ajateltuna en vois kuvitella itelleni parempaa koulua. Tutustuin huipputyyppeihin, joiden kanssa oli ilo tehdä musaa ja samalle reissulle lähtisin milloin vain uudestaan! Me pystytettiin ihan koulun viereen oma Sauna studio, jossa tuli kulutettua monta päivää, iltaa ja yötä. Se oli niin mahtava paikka, että on tavallaan vähän harmi, että koulu loppui. Vielä kun vaan saisi joskus ne valmistumispaperitkin sieltä kouraan... Näin kevään korvilla jatkokoulutusta miettiville voin vilpittömästi suositella jotain vastaavaa koulupaikkaa. Niitä ei Suomessa oo kauheen montaa, mutta jos sulla on tunne, ettet halua tehdä mitään muuta kuin musaa, tuollaiset pikkuseikat, kuten asukasluvultaan pieni paikkakunta on täysin sivuseikkoja. Jos musaa ja musan tekemistä todella rakastaa, ei muutama vuosi kaukana kotoa oo uhraus eikä mikään.

Ilmeisesti Virroilla tuli uusia tuttuja ja hommat lähti muutenkin kasvamaan lumipallo-efektinä, Oliko kaikki rankan duunin ansiota vai kävikö osittain myös vahinko, et hommat lähti rullaan?

- Sekä että. Oon treenannu räppäämistä varmaan 12-vuotiaasta lähtien, joten pohjatyötä oli alettu tekemään jo pitkän aikaa ennen parikymppisenä aloitettua koulua. Sattumaa taas oli se, että mm. kaikki viisi Sauna Ent.:in jäsentä, sekä Pike satuttiin samalle luokalle. Jossain illanvietossa tehty päätös, että liityin jätkien muutamaa viikkoa aiemmin perustamaan Sauna Ent.:iin oli myös tavallaan onnellinen vahinko. Näin pääsin mukaan sittemmin omaksi tulleeseen Sauna Studion toimintaan, joka tarkoitti käytännössä sitä, että pääsin tekemään biisejä milloin tahansa. Tämä taas vaikutti siihen, että biisejä tuli tehtyä paljon (ekan 9 kuukauden aikana laskettiin tehneemme saunalaisten kanssa muistaakseni yli 60 biisiä) ja että esiintyjänä mikin takana kehityin nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Sit tulikin "Kuka on Timi Lexikon" -Mixtape joka ilmeisesti oli se viimeinen sysäys hommalle?

- No joo. Mixtape tehtiin melko nopeana rykäisynä, kokonaisuudessaan muistaakseni ehkä neljässä, viidessä kuukaudessa. Se oli sellainen päähänpisto, että löyty luottoa omiin kykyihin sen verran että jonkun pikku mixtapen pystyy saamaan kasaan. Siinä piti alunperin esitellä Sauna Studiota enemmänkin äänitys- ja tuotantopajana, mutta olihan se saatanan hyvin räpättykin levy. Ja eipä oo tarvinnu katua, että se mixtape tehtiin ja julkaistiin. Sen tiimoilta tuli kuitenkin keikkoja sekä hyvää palautetta suunnasta jos toisesta ja usko omaan tekemiseen vahvistui entisestään.

Sit oli vuorossa featteja moneen suuntaan, Sauna Ent. julkasu ja kipale Syvällä Pelissä -kokoelmalle, Varsin tasaisesti ilmestyny monenmoista juttua, ilmeisesti tässä myös ollut se voimavara?

- Tulihan siellä Saunalla tehtyä kaikenlaista. Vaikkei myöhemmin yllettykään ihan tohon 60 biisin lukuvuositahtiin, tuli kyllä tehtyä todella monenlaista projektia. Räppiä, laulua, toisille kirjoitettuja biisejä jne... Lähellekään kaikkea ei varmasti ikinä tulla julkaisemaan, mutta kyllä se täytyy myöntää voimavaraksi, että oli oma studio missä pystyi tekemään just sitä, mitä sillä hetkellä tuntui huvittavan tehdä. Mua ainakin alkaa ahdistaa jos pitää tehdä johonkin tyyliin tai odotuksiin tarkasti rajattua projektia.

Nyt on levy valmiina, mitä seuraavaks? Keikkoja? Festareita?

- Keikkoja ois toiveissa päästä tekemään niin perkeleesti kuin vaan mahdollista. Tykkään kiertää uusissa paikoissa ja esiintyminen on kyllä tämän homman ehdoton suola. Sen verran narsistiksi voin itseäni haukkua, että nautin suunnattomasti esittää omia biisejäni livenä. Uskon sen aitouden tunteen välittyvän myös yleisölle, joten tapahtumajärjestäjät, holla at
your boy Ari!


Jäbän taustalla pyörii Prime Time Music Oy, joka vasta tuossa hiljattain laajansi kunnolla räppipuolelle. Varmaan moni haluaa tietää millaista on toimia ohjelmatoimiston alaisuudessa? Eli valaise meille ainakin nyt niistä hyvistä puolista. Mitä tällainen diili tuo artistille?

- Ohjelmatoimisto/keikkamyyjä helpottaa hommaa sikäli, ettei ite tarvii huolehtia majoituksista ja semmoisesta yleisestä sähläämisestä mitä keikkareissuihin liittyy. Selviää vähemmällä puhelinrallilla eikä tarvitse itse keskittyä kuin vain siihen esiintymiseen, joka aidosti kiinnostaa. Kyllähän sitä olosuhteiden vaatiessa hoitaa asiat itsekin, mutta huonosti itseään markkinoiva ja laiska savolainen on tyytyväinen selvitessään vähemmällä.

Palataan aikaan ennen ohjelmatoimistoa. Kuka hoiti keikkajärjestelyt ja muun hustlauksen?

- Itsehän me ne hoidettiin. Se kuka sattui tuntemaan tapahtumien järjestäjiä ehdotti, että me voitaisiin tulla keikalle. Useimmiten tämä oli Wrongonesin dj HLL. Kuka on Timi Lexikon -mixtapen julkaisun jälkeen touhu alkoi vähän helpottaa ja sähköpostiin rupesi tippumaan ihan keikkapyyntöjäkin.

Onko näiltä ajoilta kertoa joku kömmähdys, mitä ertiytyisesti kannattaa välttää?

- Ei nyt tuu mieleen mitään erityistä kömmähdystä, mutta yleisellä tasolla
välttäkää kusettajia ja muistakaa maksaa bensat tankattuanne!

Onko vuosien varrella tarttunut hihaan, vaikkapa nyt esimerkiksi Virroilta, joku vinkki tai neuvo, joka aloittelevan artistin kannattaa ehdottomasti painaa mieleen?

- Treenaa, trenaa, treenaa ja sit kun ei enää kiinnostas vittuakaan treenaa vähän lisää. Lopulta se aikaan saatu musa on kuitenkin pääasia, vaikka markkinoimalla voikin saada myytyä mitä tahansa paskaa. Tee musaa sellaisten ihmisten kanssa, joilla on samanlaisia visioita ja joiden kanssa musan tekeminen tuntuu hauskalta. Hyvä fiilis on tärkeetä, sillä se kuuluu.

Jotenkin ymmärtänyt tässä, että jäbä on myös varsin musikaalinen räppitouhujen ulkopuolellakin ja eri genret uppoo myös. Mitenkäs elektroninen meisinki toimii jäbään? Onko siltä saralta heittää jotain lemppareita?

- Nykyään tulee kuunneltua melko vähän räppiä, sillä musamaku on kellahtanut aika pahastikin konemeiningin puolelle. Viime aikoina on tullut luukutettua mm. Wileyn ”Take That”-biisiä, Calvin Harrisia ja Chase & Statusta. Muutenkin oon aika lailla brittipäissäni, hah.

Mikä on musiikkipuolella Timi Lexikon ehdoton kohokohta?
Onko joku keikka tai biisi tai muu juttu jääny yli muun mieleen?

- Viimeisin ehdoton kohokohta oli se, että Reivaa meni YleX:n soittolistalle! Ja voisin veikata että tulevan levyn julkaisu tulee olemaan se seuraava kohokohta.

Millaisia terveisiä Lähettäisit Elektropäissään -lukijoille?

- Fiilistelkää hyvää musaa, tukekaa arvostamianne artisteja ostamalla levyjä ja käymällä keikoilla! Ja tietty pitää suositella kertomaan kavereillenne Timi Lexikonista, käykää osoitteessa www.myspace.com/timilexikon ja viimestään albumin ilmestymisen aikaan myös osoitteessa www.timilexikon.com. Kiitän ja kumarran.


Klikkaahan videota nähdäksesi se isompana ja HD-laatuisena!

Kiitos Timille haastattelusta ja Prime Time Musicin Arille hustlauksesta! Alla vielä yhteystiedot Prime Time Musicin suuntaan, mikäli haluat hustlata Timin keikalle!  

Buukkaa Timi Lexikon:
Ota yhteyttä
Ari Myllyniemi
+358 40 7531324
ari[at]primetime.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti