torstai 25. helmikuuta 2010

Cara Åke & JAMit- osa 1/2

Nyt sen aika sit olis, elämäni ensimäinen haastis olis tarjolla NYT. Näiden omien Elektropäissään-blogin haastiksieni päämääränä on tuoda kiinnostavia henkilöitä esille ja antaa mahdollisuuden jakaa hieman kokemuksista ja kertoa omista säädöistään. Haastattelut myös toivottavasti toimivat inspiroivina ja kannustavina esimerkkeinä, siitä miksi musiikin pariin kannattaa eksyä. Pyrin myös haastattelun edetessä tuomaan hieman omia ajatuksiani esille. Ikuisuuksia tukiopetuksessa viettäneenä, pahoittelen jo valmiiksi kieliopillisia virheitäni, typojani jne...

Haastattelut halusin aloittaa hyvässä nosteessa ja sopivasti elektropäissään olevasta Iiro Lahdenmaasta aka DJ Cara Åkesta, joka löytyy myös yhtenä järjestäjänä mm. Raumalta ponnistavan JAMit - tapahtuman takaa. Koska haastattelusta tuli varsin laaja ja erittäin mielenkiintoinen, ajattelin julkaista sen kahdessa osassa. Eka osa sisältää henkilökuvan Cara Åkesta ja toinen osa käsittelee JAMit - tapahtumaa.

Henkilökohtaisesti taisin tutustua Iiroon joskus way back, eli sillon ku suomiräppi oli vielä paskaa. Paikkana taisi olla Rauma. Tilanne tais olla sellainen, et "nää kusipääräppärit menis niinku niiden toisten kaupunkiin ja sit niinku olis niitä parempia ja kelais et mitä vittua noi täällä tekee." Sit aika äkkiä sitä huomas et otetaan yhdessä kuppia, olut jos toinen. Eikä se paikallinen kaveri olekkaa yhtään tyhmempi jätkä ja osaa muuten vielä räpätäkki.

Lopulta taisin herätä aamulla Iiron PLUSSA-kortti kädestä hotellihuoneen nojatuolista. (NO HOMO) Sittemin on tullut kierrettyä jokunen kaupunki yhdessä ja hienoja hetkiä ollut, ainakin itselläni mm. Mediapassi-säätö/haastisten teko 2008 Pori Jazzeilla... ....niiiin mahtia! Ehkäpä tässä on myös pieni paikka itse pahoitella ennakkoluuloja Raumalaisia kohtaan...

Nyt asiaan, palataan haastikseen ja annetaan Cara Åken kertoa itse asioista enemmän!

Osa 1/2 - Cara Åke & JAMit

Kuka olet, mistä olet ja mitä teet?

Iiro Lahdenmaa, 23v. musiikkialan sekatyömies - DJ / promoottori / roudari / keikkabussikuski / keikkamyyjä ja eläköitynyt räppäri.

Kotosin Vaasasta josta vuosien varralla liikkunut länsirannikkoa pitkin kohti etelää ja tällä hetkellä pääkallopaikkana Tampere.

Sinänsä oikee ratkasu lähtee Raumalta sisämaahanpäin, Turkuhan olis sit ollut se seuraava paikka. Ei ku hä, jäbä tais kuitenkin asua hetken Turussakin? Muistanko väärin?

Muistat väärin. En o asunu täl enkä tois puol jokke. Tosin Turussa on kyllä tullu pyörittyä jossain vaiheessa suht ahkerasti.

Miten aikoinaan ajauduit musajuttujen pariin?

Ala-asteella räppi vei miehen mukanaan. Ylä-asteella törmäsin Dj Hexeen jolla sattu olemaan himassa musagearia ja päätettiin ruveta vääntään räppiä. Tollon perustettiin surullisen kuuluisa räppigruuppi Kaasu Mc ja siitä lähtien onkin tullut oltua vähän normaalia tukevimmissa hoppihuuruissa tosin nykyään huurut on ehkä kääntyny enemmän jytkemusan suuntaan.

Aika perus tarina siis, jotenkin tuntuu et joka kaveriporukas alkaa oleen ainakin se YKS, jolla on vehkeet himassa. Itse näkisin ton pirun positiivisena juttuna, et jengi pääsee hyvän harrastuksen pariin, eikö?

Todellakin on positiivista koska lisää päräyttäviä äijiä tarvitaan pistämään tanssikansaa transsiin.

Nyt ku mainitsit Kaasu Mc- projektin, niin koitin googletella mitä löytyy ja löyty mikseri.net linkki, josta löyty www.kaasumc.tk linkki. Kyseinen linkki ei enää toimi, joten voisitko valottaa mitä surullista ja kuuluisaa tässä projektissa oli? Tässä vaiheessa haastista siis kaivellaan ne luurangot kaapista!

Noh ei siinä oikeestaan mitään sen nastympaa oo kuin että tosta saa kuulla edelleen sillon tällön jotain legendaa. Jos kuulisit matskua niin tietäisit miks mä en oikein jaksais enää puhua siitä haha. Mut hyviä muistoja on noilta ajoilta kyllä.


Entä miten ajauduit bileiden järjestämisen pariin?

Bileitten järjestäminen oli vähän sellanen extemporee veto kun vuonna 2006 kelailtiin nykysen aisaparin Käpysen Henrin kanssa et silloisessa kotikaupungissa Raumalla ei vaan ylsinkertasesti ollu mitään bileitä. Siitä sitten parin viikon pohtimisen jälkeen pistettiin räppikemut pystyyn paikallisessa sporttipubissa. Bileitten nimi oli Stay out of school ja soittamassa oli Spektri, Nuoriseppä ja Shorty. Kemut oli ihan menestys mutta muut kiireet piti hetken pois kuvioista kunnes palattiin tantereelle JAMit bileitten muodossa 2008. Nyt JAMit bileitä onkin takana lähes parisenkymmentä. Tohon kun lisää päälle RMJ:n Koolstagen, warmupit ja Dj Vertigon kanssa väännetyt BeatCheckit ja muut kissanristiäiset niin onhan tässä jo muutamassa sopassa tullu lusikkaa hämmennettyä.

Oliko toi millanen mesta lähtee rykäseen ekoja kemuja?
Aikataulu piti hienosti ja kaikki oli suunniteltu, vai ei?
Ilmeisesti siis tällä tiellä ollaan aika pitkälti myös sen takia,
että homma tosiaan lähti hienosti käyntiin ja tuli niitä myönteisiä fiiliksiä?

Paikkana toi oli sinänsä ok et hommat saatiin aluks sovittua tosi iisisti ja ilman ongelmia. Jälkeenpäinhän tästä tulikin sit hieman ongelmia joita jouduttiin puimaan lakimiesten avustuksella. Oli siis aika luonnollinen siirtymä Bar Hoviin kun se aukes samoihin aikoihin. Kyl se joo lisäs vettä myllyyn ku huomas et jengiä oikeesti kiinnosti ne bileet mitä oli saanu rakennettua ja sen voimin täs edelleenki jatketaan.

Miten DJ hommat ja kemujenjärjestely, vei lopulta voiton räpistä, vai veikö? ja kauanko tällä tiellä ollaan menty jos näin on?

Dj hommat on jotenkin aina ollu mulle semmonen juttu mitä on hiukonu tehdä. Ala-asteen diskoista saakka hengannu Dj kopin nurkilla kattomassa mitä siel oikein touhutaan. Dj Staffron turntablism akteja pääsi kans junnuna parikertaa todistamaan jossain olohuone kemuissa ja se oli kans aika hypnoottista tavaraa. Pakkohan sitä oli sit itekki lopulta testata ja toistaseks maistuu hyvin. Kemujen järjestäminenhän sopii tohon kylkeen ku nakutettu ni ei pääse tuleen keikoista pulaa haha. Kyl se räppi on nyt täl hetkel joo jäänyt vähän varjoon mut oon itseasias hävinny kännivedon tässä talvella jonka seurauksesta oon luvannu tehä vuonna 2010 jonkun EP:n. Ja jos rehellisiä ollaan ni ollu sen verran taukoo et kyl täs vähän nälkää on siihenkin projektiin. Toivotaan vaan et aika riittää.

Eli voidaan todeta, et skidistä asti on ollu ainakin kovia kavereita joita seurata. Onko Staffrolta jääny mitään oppeja tai vinkkejä käteen, mikä tulis mieleen?

Ei Staffrolta oo mitään deejii niksejä jääny hanskaan mut räppejä se on aikanaan hyydyttäny sillee et on kyl tajunnu itekki sit ku on tehny jotain todella skeidaa, haha.

Noni noni, eli ollaan eka media mikä infoo jäbän tulevasta EP:stä? Komiaa! Onko tyyli tommosta uutta soundia, eli Tensta-meisinkii, vai mennäänkö edelleen länsirannikkon tahtiin?

Joo eiköhän tää oo ensimmäinen ja ainoo media joka siitä infoo. Ihan omalle pienelle porukalle tää tehdään. Mä luulen et saundi on enemmän sitä vanhaa ja raakaa niinku yleensäkki. Mut eihän sitä tie jos flippais ja tekis jonku popimmanki raidan.

Millainen on normipäivä?

Ööh normipäivä. Herätyskello soi aamul ja vaihtelevalla menestyksellä se saa mut lähteen kouluun jumittaan muutamaks tunniks. Koulun jälkeen kasa maileja ja keikkatarjouksia sinne sun tänne.
Käpysen kuumotusta seuraavien bileitten grafiikoitten väsäämisestä ajallaan. Sit musan fiilistelyä ja metskausta. Aikalailla tota rataa.

Eli, suihkukoneet, skumpat ja maksulliset naiset aka parkkipirkot, ei olekkaan arkee? Jotenkin ainakin itse pystyn silti aistiin tosta sen kipinän minkä takia tota hommaa tekee, mut kerro nyt muillekkin ja avaa vähän, mikä saa jaksaan vielä koulun jälkeen säätään ja kuumottaan?

Joo ei se perusarki mitään kiiltokuva glamouria oo ja viikonloppunaki homman nimi on enemmänki yhen tähden jallu, ku dom pérignon. Se mikä tota saa jaksaan on kyl hyvä kysymys. Jotenkin
se vaan tuntuu omalta jutulta toi vääntäminen. Se ku näkee et jengillä on niis sekopäisis bileissä oikeesti siistiä toimii ihan hyvänä kannustimena. Siit tulee itelle hyvä fiilis!

Kerro "aloittelevana" DJ:nä toimimisesta suomessa? Hyviä asioita?
Huonoja? Mikä jäbän näkemys dj meiningistä on yleensäkin suomessa?

Mitäs tohon ny sanois. Hyviä asioita vois olla perus suomalainen jurrinen jengi joka ei oo paskana heti ku tulee mokailtua haha. En mä nyt löydä tästä oikein mitään negatiivista asiaa. Kaikki hyvin
niin sanotusti. Mun mielestä Suomessa on hyvät deejii meiningit ja äijät alkaa oleen hyvässä haipissa ulkomaillakin esim Ässä, Top Billin ja Rico Tubbs. Ehkä Suomessa kusee se et deejiin arvostus on
ison yleisön osalta skidisti pohjamudissa. Liian monet pitää edelleen deejiitä jukeboxina eikä artistina.


Toi on kyllä totta et suomalaisia DJ/Tuottajia alkaa oleen jo ulkomailla asti. Tuossa myöhemmin varmaan palataankin "ässään" eli DJ Mista S:ään ja toivottavasti myös näihin muihin mainitsemiis nimiin. Kuitenkin Elektropäissään- ideanahan on tuoda näittä artisteja kaikkien korville. Miten muuten toi läppä, et nää nimet mitä edellä luettelit on ulkomailla melkein paremmas haipis ku Suomessa, onko asiat päälaellaan vai mitä?

No siis onhan asiat ny tietenki päälaellaan ku homman nimi on toi mut Suomessahan on aina tullu nää ja kaikki muutki jutut vähä myöhässä. Mut kokoajan homma on nousussa myös täällä. Et eiköhän tää tästä parane.

Mitenkäs elektroninen meisinki ylipäätään toimii jäbään? Onko siltä saralta jotain lemppareita? Jos jotain pitäis suositella lukijoille, niin mitä suosittelisit?

Elektroninen meininki toimii meikälle tätä nykyä todella hyvin. Sinänsä hauskaa kun miettii kuinka vannoutunu synkän räpin ystävä oon ollu suurimman osan elämästäni. Kyl ehdottomasti tän hetken
ykkösenä mun listalla pyörii Rico Tubbs. Jotenkin niin meikäläisen korvaan sopivaa kamaa ettei mitään järkee. Suosittelen kaikkia tutustumaan herran tuotoksiin.

Tää oli kyllä ennakkoon jo SE kysymys, jotenkin pystyy niin samaistuun tohon vastaukseen. Muistelee itsekkin miten sitä kapinoi kaikkee muuta ku räppiä vastaan tos muutama vuosi takaperin. Lähinnä se nyt nolottaa, mut sitä se on kai olla nuori, eikö?

Joo kai se sitä nuoruuden tyhmyyttä on haha. Mut kyl edelleen fiilistelen räppiäki isolla kädellä. Mut tossa on ollu ilmoilla niin iso läjä sellasia uuden tyylin "rap" väännöksiä et meinas kyllä mennä usko koko räppitouhuun ku joutu oikeesti kaivamalla kaivaan et löys jotain hyviäki juttuja välistä. Kai seki vähän vaikutti siihen et tuli sit välissä kuunneltua muutaki musaa. Nykyään löytyy sit paljon omasta mielestä hyvääkin tollasta crossover meininkiä.

Tosiaan, Rico Tubbsiin toivottavasti myös tän blogin merkeissä päästään tutustuun. Mikäli näin ei ole, niin myös itse suosittelen omatoimisesti tutustumaan artistiin!

Todellakin kaikille vaan sitä Rico Tubbsia niihin sterkkoihin.

Millasena näät elektronisen kemuttelun tilan suomessa?
Esimerkkiä hyvistä kemutteluista?

Kyl kemut on mun mielestä hyviä ja jengi diggaa soundista vähän joka puolella Suomea ainakin omien havaintojen perusteella. Esimerkkejä hyvistä kemuista vois olla esimerkiks Off The Hook.
Timanttista musaa ja sekopäistä meininkiä.

Nonni, Off The Hookeista ja muista Tampereen kemuista saadaankin pieni haastis tässä ihan lähiaikoina linjoille. Palataan siis siihen timanttiseen musaan ja sekopäiseen maininkiin siinä yhteydessä. Onko jätkille lähettää jotain terveisiä?

Pitäkää tiäksää lippu korkeella ja homma aitona nääs.

Mikä on musiikkipuolella ehdoton kohokohta? Enko joku keikka tai muu jääny, yli muun mieleen?

Kyl mun kohokohdat löytyy räppikeikkojen puolelta. Methodmanin & Redmanin nosturin keikka on jääny mieleen hyvänä showna.

Tää tais olla yks niistä keikoista, mitä mehusteltiin ja haipattiin vielä 6kk kemujen jälkeenkin Famin eli suomihiphop.comin, eli Possen, eli nykyisen Basson foorumeilla. Itse en ollut paikkalla, joten kerro jotain pientä menosta?

Siis yksinkertasesti sanottuna järisyttävän kova keikka järisyttävän hyviltä ämceiltä. Paljon legendaarisia biisejä, älytön lavaenergia, stagedaivaukset kaiuttimien päältä ja loppu on historiaa!

Tän hetkin kuumin biisi? kuumimmat kemut? maistuvin safka?

Tän hetken kuumin biisi itelle ehkä tästäkin blogista löytyvä M.I.A Rye Rye remixi. Kuumimmist kemuista ei pysty sanoon ku ei oo ehtiny lähiaikoina käymään ku omissa ja kotiinpäin vetäminen olis
liian härskiä. Maistuvin safka vois olla joku kasviswokki.

Ai että, nyt on hyvä mieli. Tämän takiahan tämä blogi juurikin on olemassa. Se on kyllä aina yhtä hieno tunne, kun saa jakaa hyviä juttuja eteenpäin. Ennen kuin jatketaan paremmin JAMien pariin, onko jotain terveisiä Elektropäissään-lukijoille?

Ei kait sen kummempia ku että muistakaa hyvät ihmiset ottaa
löysästi duuneissa että jaksatte bilettää viikonloppusin.

WORD!

 Ja toki vähän musiikkia vielä peräään mitä fiiwistellä! 

Kovat nimet tehny reemixiä kovista nimistä, niin kurkooo! 
Perjantai fiiwistelyä hei! 
Sidney Samson feat. Lady Bee 'Shutup & let it go' (Chuckie Mix) by cr2records

Little Boots - Tune Into My Heart (GRVRBBRS Remix) by duyng

Pretty Lights vs Westside Connection (Mr Physix Mash up).wav by Dirty Disco Kidz

Tällä Mennäään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti