keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Herman Prime / Plauge / Dance Classics

Pori Jazzit on saatu hienosti käyntiin ja keskiviikkona 21.7 saadaan taas lisää viihdettä, kun Dance Classics starttaa. Tapahtumapaikkana toimii Jazzkadulla sijaitseva ravintolalaiva Barcon teltta. Tämän takia tällä kertaa pureudutaan yhteen Dance Classics- bileiden isännistä, eli  Jon "Herman Prime" Thuresoniin. Saamme myös vastauksen siihen kuka tai mikä on meineikas ja menestynyt Plauge?  Herman Prime kertoo meille myös mitä Dance Classics pitää sisällään ja miksi meinikiä on syytä mennä Barcolle ihmettelemään!


Kuka olet, mistä olet ja mitä teet?
- Olen Jon "Herman Prime" Thureson,
Plauge-kollektiivin perustajajäsen, dj, promoottori,
graafikko ja jos aikaa jää, tuottaja. Kikkailen myös arkkitehtuurin parissa niin sanottuna oikeana ammattinani.

Miten musiikki vei lopulta miehen mennessään ja kauanko tällä tiellä ollaan menty?
- Antisankaritarina alkaa vuodesta 1995: Suomi voitti lätkän MM-kisat ja 'Den glider in' soi mankassa. Kotona meillä ei oltu kovin kiinnostuneita musasta. Vuonna 1999 kaverini perustivat bändin, johon en kuitenkaan mahtunut, koska en osannut oikein soittaa mitään. Äitini ilmoitti minut säälistä dj-kurssille. Soiteltiin sen jälkeen kaikki kouludiskot ja muut sellaiset. Tällä yhtälöllä musta olisi varmaan kouliutunut kunnon amisjytää soittava diskojukka, mutta kaveripiirissä oli kuitenkin vahva musatietoisuus päällä, joten luulen, sieltä ammentui ne oikeasti hyvät jutut. Vuonna 2002 Me päästiin kotikunnasta Tampereelle väsäämään nuorisotilaa, jossa järkättiin myös teknobileitä. Sitä kautta tutustuin muihin nuoriin tiskijukkiin, perustettiin Plauge ja yritettiin järjestää bileitä porukalla. Vuonna 2010 sama homma jatkuu. Kovaa yrittämistä, välillä onnistumistakin...

Millainen on Herman Primen normipäivä?
- Vissiin niin, että pitäis tehdä töitä tai muuta tärkeetä, mut aikaa menee säätäessä joitakin tulevia bileitä.

Kerro DJ:nä toimimisesta Suomessa? 
- Suomessa on suhteellisen pieni kuulijakunta marginaalisille jutuille. Tai ainakin Tampereella. Dj:lle, joka pystyy soittaan vähän kaikkia "marginaaleja" ja mainstreami-juttuja tyylitietoisesti, tää tilanne on mitä parhain. Parasta on se, kun on aina uutta jengiä, jotka innostuu bileissä käydessään uusista jutuista. Suurissa bilekaupungeissa/-maissa jengi on liiankin tietoisia musasta ja usein puristisia.

Mitenkäs elektroninen meisinki ylipäätään toimii jäbään? Onko siltä saralta jotain lemppareita? Voisitko suositella jotain lukijoille?
- Jos oot dj, elektroninen musiikki toimii aina. Mulle ei toimi trance eikä mikään liian rankka ja agressiivinen. Lähinnä sydäntä on toki vanha house ja elektro tarkottaen sitä alkuperäistä, oikeaa tyyliä, 80-luvulta (Planet Rock!). Mä luettelen elektroniseksi musaksi myös suurimman osan post-disco jutuista, boogiet, new wavet, yms.

Tällä hetkellä uusista elektronisista jutuista kolahtaa tää "dubstep kohtaa deep housen, funkin, diskon ym genret" -musa, jolla ei oo vielä kunnon nimeä. Kannattaa esimerksiksi kuunnella Joy Orbisonin ja Floating Pointsin tuotantoa. Aika lähellä tätä on myöskin UK funky, jossa dancehall kohtaa socahenkisen deepin housen. Kova biisi esim: Suncycle feat. Mavado - No More (Ill Blu remix). Tää saundi on maailmalla tällä hetkellä isoimpia juttuja. Kaikki tekee UK funky -tyyliin musaa. Mä veikkaan, että popmusassa tullaan kuulemaan paljon tämän tyylistä.

Muita uusia ja siistejä juttuja on abstract hip hopin, dubstepin ja uuden elektronisen funkin sulatusuuni. "Wonky" on selkeesti fressiä, uutta musaa ja sitä tullaan kuulemaan vielä paljon, etenkin kun se muuttuu vähän popimpaan suuntaan. Tarkista vaikka Hudson Mohawke tai Rustie.


Mikä on musiikkipuolella ehdoton kohokohta? Onko esimerkiksi jokin keikka jäänyt erityisesti mieleen?
- Prodigy oli perusjuttuja lapsena, jonka kautta löytyi Liam Howlettin Dirtchamber sessions -mixtape. Se oli kova homma. Sen avulla tajusin, että voi soittaa sekaisin ihan mitä musaa vaan haluan. Ehkä D- Trainin 'You're The One For Me' oli sellainen biisi, joka hurahdutti kasariboogien ja muun discon maailmaan niin kovaa, ettei siltä ole paluuta koskaan.

Pyysin ennen haastista kuuntelemaan Dangerin - 4h30, mitä jäbä fiilisteli biisistä? Onko Danger ennestään tuttu juttu?
- Tää on tällasta Post-Justice electrohousee. Vähän niinku trancee mutta särötetyin retrosynin ja kauhuleffamelodioin varustettuna. Ei oo mun teekuppi nämä säröhommat, mutta ilkeesti sanoen, tosta saisi mageen biisin jos muuttaisi musatyyliä. Melodia on tarttuva!

Tän hetkin kuumin biisi? Kuumimmat kemut? Maistuvin safka?
- Kuumimmat kemut ovat nelipäiväiset Dance Classics -sessiot Pori Jazzien Jazzkadulla, jossa oon soittamassa. Torstaina pitää käydä myös kattomassa työporukan kanssa Totoa! Tänään fiilistelin juuri Toton Georgy Porgya, joka on kyllä ehdottomasti päällikköbiisi. Jazzkadun sushibaari kiinnostaa myös!


Kuka tai mikä on Plauge?
- Plauge on nykyisillään 12-päinen dj-hirviö, joka hoitaa Tampereella hyvät musat - oli sitten kyse ihan mistä tahansa musasta tai hyvistä bileistä. Me ollaan vähän niin kuin ohjelmatoimiston, bilejärjestäjän ja kulttuuritoimijan välimaastossa ja vähän niitä kaikkia, muttei kuitenkaan. Yritetään saada mainstream- hommia marginaaliin ja päinvastoin, outoo hommaa...

Mistä plauge sai alkunsa ja milloin?
- Mainitsinkin jo aiemmin, että 2002 lyötiin päät yhteen ja sen jälkeen alettiin kehittään uusia bilekonsepteja. Ollaan tehty kaikenlaista bingo-illoista festareihin.

Plauge on ilmeisesti järjestänyt joitakin kemutteluja varsin loistavallakin menestyksellä. Jotain palkintoja on jopa ilmeisesti tullut ja jengiä on aina ollut paikalla?
- 'Off The Hook' on meidän isoin juttu, kaksi vuotias lempilapsi. Funky Awards palkitsi sen parhaana klubina 2008 gaalassa, mikä oli kivaa. Hookeissa on kyllä ihan aina ollut hemmetin kivaa. Voitettiin myös Party Champions 2010 dj-tiimikilpailu Playgroundissa viime keväänä.



Millaista Tampereella ja Suomessa yleensäkin on järjestää tapahtumia? Olisi kiva kuulla pieni esimerkki, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon?
- Meillä on oma filosofia miten nämä pitää hoitaa. Se ei riitä, että sulla on omasta mielestäsi hyvää musaa ja meet jonnekkin soittamaan. Pitää hoitaa koko paketti kunnolla. Off The Hookeissa meillä on mm. graffat, mainostus, valokuvaus, vj, esiintyminen ja esiintyjät tarkkaan mietitty. Tärkeintä on ehkä kuitenkin se, että fiilistelee täysillä itse sitä, mitä tekee. Kun meillä on hauskaa bileissä, on jengilläkin hauskaa. Simple as that.

Millaiset on painajaismaisimmat kemut missä oot ollut mukana tai järjestämässä?
- Hahaaa, näistä sais toisen haastiksen aikaan. Oon mm. soittanut Tampereen Klubin vessakäytävällä. Sit Joensuussa baarin omistaja näytti kahta kesoo ja huusi: "Painukaa helvettiin täältä", koska baarissa ei ollut tarpeeks jengiä. Olin just Saksassa avantgarde-festivaaleilla soittamassa iskelmälevyjä back to backina pakistanilaisen spoken word neidon kanssa. Mut nää oli kaikki hyviä bileitä. Huonoista ei viitti ees puhua.



Millaiset on unelmakemut?
- Unelmakemut on sellaiset, jossa yleisö fiilistelee täysillä musaa, jota itse rakastaa. Sellanen yhteys yleisön ja dj:n välillä on parasta. Paikkalla ja ajalla ei ole koskaan väliä.






Teillä on kohta jo puolisen vuotta pyörinyt myös uusi klubi Dance Classics. Millainen konsepti Dance Classics on ja onko koko Plauge levyjen takan mukana, vai mikä on homman nimi?
- Olemme moisia levynörttejä ja vinyylifiilejä ja levyhyllyyn on vuosien saatossa kerääntynyt tanssimusaa laajalla skaalalla. (Itse oon sitä mieltä, ettei voi olla hyvä dj tuntematta historiaa!) Vanhan musan suhteen järjestään paljon harvinaisempiin levyihin painottuneita iltoja. Dance Classics on kuitenkin Plaugen ideologian mukaisesti tarkoitettu ihmiselle, jotka eivät ole niin sisällä pölyisten levyjen maailmassa, kuin me itse. Klassikot eivät tarkoita kuluneimpia diskohittejä vaan muuten loistavia kappaleita, jotka ovat jollain tapaa olleet merkityksellisiä omana aikanaan. Muutama kaveri Plaugesta on messissä tässä ja todellakin tarkoituksena on soittaa nimenomaan vinyyliltä sitä musaa, se on osa tunnelmaa!


Ilmeisesti tähän asti olette pysytelleet Tampereella. Missä Dance Classics on nyt järjestetty ja onko vastaanotto ollut millaista?
- Yo-talolla järjestetyt kolme iltaa ovat olleet mahtavia. Nyt kokeilemme 6.8. ensimmäisen kerran intiimimmässä paikassa, juuri avautuneessa Volumessa.

Nyt laajennatte hommat myös Pori Jazzeille ja alkavan viikon keskiviikkona eli 21.7 pyörittelette menemään aina lauantaihin 24.7 asti ravintolalaiva Barcolla, Jazz-kadulla. Dance Classics saa myös vierailevan tähden, Aromin. Onko Porissakin paljon vaikuttanut Aromi miten hyvin entuudesta tuttu kaveri? Mitkä on fiilikset ja odotukset Jazzeilta? Mitä Dance Classicia seuraamaan tulevalle Jazz-kansalle on luvassa?
- Aromia en tuntenut aikaisemmin. Hän otti minuun yhteyttä ja kävi ilmi, että kyseessä on ylösnousseen Lifesaver-levykaupan toinen omistaja eli varmasti mies paikallaan! Neljä päivää kestävä setti on ehdottomasti kesän odotetuin keikka ja se tullaan myös kuulemaan. Roudaamme mestoille yli 1000 levyä pelkkää parhautta aina 60-luvun lopusta 90-luvun loppuun. Soulii, jazzfunkii, discoo, new wavee, boogieta, electroo, housee, hip hoppii, new jack swingii... Kaikkee parhautta!



Nyt kun päästiin osuvasti Jazzeille, onko artisteja joita meinaat mennä ehdottomasti seuraamaan?
- En varmaankaan ehdi näkemään paljoakaan, mutta tosiaan se Toto ainakin. Toki mestoilla on paljon parempaakin. Sharon Jones, Mayer Hawthorne ja Gil Scott Heron isommista nimistä kiinnostaa myös. Haluaisin käydä kuuntelemassa myös jotain free jazzia, kertokaa hyviä vinkkejä?

Jazzien jälkeen on paluu arkeen, mitä silloin on luvassa? Jatkuuko Dance Classicsit Tampereella vai alkaako tästä kiertelyt?
- Ainakin seuraavana viikonloppuna otetaan Plaugen jengin kanssa Rauman mustan pitsin yö ja Jamit-festivaali haltuun.


Pate@Dance Classics 20.02.2010 from Gary Thompson on Vimeo.


www.plauge.net - Löydät lisää infoa tapahtumista, mixtapeja, kuvia, jne.. TSEKIT!